Monday, June 28, 2010

CURRENT AFFAIRS QUIZ JUNE LAST WEEK 2010

1. We all know that the FIFA World Cup theme song was sung by Shakira. In which country was she born?
Ans: Colombia


2. What is the official name of the ball used in FIFA world Cup 2010?




Ans: Jabulani

3. What is the theme of the year of biodiversity?
Ans: “Many Species,One planet , One future”

4. In which country would you find the musical instrument Vuvuzela?



Ans: South Africa

5. India has been ranked as a “Tier II watch list” country in the 2010 Trafficking in Persons(TIP) report stating that the country do not fully comply with the TVPA minimum standards. What does TVPA stand for?
Ans: Trafficking Victims Protection Act
6. Who is re-elected to the post of president of Swimming Federation of India (SFI)?
Ans: Digamber V. Kamat (Goa Chief Minister)
7. Recent researches suggest that the AIDS fighting antiretroviral drug combination given to pregnant and breastfeeding women can prevent vertical HIV transmission (Transmission to infants). HAART is a term very much related in this context. Expand HAART.
Ans: Highly Active Antiretroviral Therapy
8. Which part of the body is used by Harbour Seal to track fishes?
Ans: Whiskers
9. The Portuguese Nobel laureate who wrote the famous book ‘The Blind’ passed away recently. He was a member of the Portuguese Communist Party. He was honoured with the pinnacle of literature ‘The Nobel prize’ in 1998. Name him.
Ans: Jose Saramago
10. Japanese researchers created a baby robot with 600 sensors attached around its body to stimulate the behaviour and development of a real infant. Name it.
Ans: Noby (Nine month Old Baby)
11. In which place would you find the ‘Jawara’ people
ans: Andaman
12. Who was honoured with the inaugural Classical Tamil Award instituted by the Tamil Nadu government?
Ans: Asko Parpola



Works: Corpus of Indus Seals and Inscriptions, his magnum opus is Deciphering the Indus Script.

13. Which single celled organism has the major role in causing deaths due to malarial infection?
Ans: Plasmodium Falciparum
14. Who wrote the controversial The Gospel according to Jesus Christ which was denied the acknowledgement for an award in Portugal? This incident led to the exile of the author.






Ans: Jose Saramago

15. June 20 is celebrated as?
Ans:World Refugees Day across the globe.
16. Who wrote the book Jewish Portraits, Indian frames
ans: Joel Silliman
17.The year 2010 is declared as what by UNO?
Ans: Year of Biodiversity

****************
Readers' Question
****************
How do you know Tricolore, Fevernova and Teamgiest?

5 comments:

aparna said...

The adidas Fevernova was the first World Cup Match Ball since 1978 to break with the traditional Tango design introduced in 1978. The Fevernova featured a refined syntactic foam layer to give the ball superior performance characteristics and a three-layer, knitted chassis, allowing for a more precise and predictable flight path every time

joven said...

beautiful blog..pls visit mine and be a follower.. thanks and God bless..

http://forlots.blogspot.com/

joven said...

beautiful blog..pls visit mine and be a follower.. thanks and God bless..

http://forlots.blogspot.com/

joven said...

beautiful blog..pls visit mine to,and be a follower..thanks and God bless..http://forlots.blogspot.com/

CRIMETHRILLER said...

aparna, you have done a brilliant job!