Sunday, May 23, 2010

CURRENT AFFAIRS QUIZ APRIL 2010 celebrates its 25th anniversary. Which is the first dot com domain name to be registered?


2.SEBI stands for what?

Ans: Securities and Exchange Board of India

3.Who are elected as the prestigious sportspersons of the year 2010 in Laureus World Sports Awards?
Ans: Usain Bolt and Serena Williams

4.USA and Russia concluded a treaty that was a positive step in disarmament movement. It is called START. Expand it.

Ans: Strategic Arms Reduction Treaty.

5.Nobel Peace Laureate Ms. Aung San Suu Kyi decided not to take part in the general elections. What is the name of her political party?

Ans: National League for Democracy

6.CRPF stands for what?
Ans: Central Reserve Police Force

7.Who won the Vyas Samman for 2009?

Ans: Amar Kant for ‘Inhin Hathiyaron Se’

8.Who won the Moorthidevi award of Bharathiya Jnanapith in the function presided over the President of India, Smt. Prathibha Patil?

Ans: Veerappa Moily for ‘Sree Ramayana Mahanveshanam’

9.Who won the Pritzker prize 2010?This award is known as the nobel prize for architecture.

Ans: Japanese duo Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa

10.Who won the Abel prize 2010 which is awarded in the field of Mathematics? Ans: The famous American number theorist John Torrence Tate

Friday, May 21, 2010


1. India and srilanka sign a line of credit agreement for $ 67.4 million to fund the second phase of upgradation of southern Indian railway line . Between which two stations it is to be established?

Ans: Colombo and matara

2. Which is the world’s first grebe legislature building

ans: Tamil Nadu legislature assembly Secretariat complex

(It was inaugurated by Prime Minister Dr. Manmohan Singh

3. Which is the first open jail for women?

Ans: Yervada Central Jai, Pune
4. Former Chief Justice of Supreme court Mr. P.V.Reddy holds which post at present? Ans: Chairman of Law Commission

5. From which Indian state the Supersonic Cruise Missile Brahmos was launched on test?

Ans: Orissa

6. Which country agreed to provide 4 million tonnes of LPG(Liquified Natural Gas) to India by 2014?

Ans: Qatar

7. Which is the first and the only Indian automobile company to join the 1 million club that produces 10 lakh cars per year?

Ans: MSIL(Maruthi Suzuki India Ltd.)

8. India signed an agreement on economic cooperation with a country through the visit of Anand Sharma,Minister of commerce and industry. Name the country.

Ans: Finland

9. What is the name of the nuclear capable ship based missile tested by India at Integrated test range in Orissa?

Ans: Dhanush

10. Agni II is the latest missile to be tested by India. It can carry nuclear weapons and has 700km range. From where it was tested?

Ans: Wheeler Island, Orissa

11. Two new power plants of 700MWe capability are to be are to be set up. They are indigenous pressurized heavy water reactors(PHWR) that mainly utilizes Uranium and Heavy water. Where are they planned to be set up?

Ans: Kumharia(Haryana) and Bargi (Madhya Pradesh)

12. Which country introduced an Education reform named “ No child left behind” program to uplift the prevalence of education in the country?

Ans: USA

13. Which country aids Bangladesh in developing its strategically significant deep-sea port at Chittagong?

Ans: China

14. The hot topic in Srilankan politics is the proceedings against the Army Chief General for involving in politics while in uniform. Name the person in the soup?

Ans: Sarath Fonseka

15. CSTO(Collective Security Treaty Organisation) is constituted by 7 countries. 6 of them are Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgystan, Tajikistan and Uzbekistan. Which is the left out country?

Ans: Russia

16. What is the name of the surface to surface missile tested by India at Integrated test range in Orissa?

Ans: Prithvi II


‘X’ was started by John Lenen in 1957. In 1958 Paul McCartney joined him. George Harrison was 14 when he became a part of the team. They coined the name ‘Quarrymen Silver X’ which in 1960 renamed into ‘X’. In 1962 Rinkostar joined the group. Identify world famous ‘X’

Tuesday, May 11, 2010

Important days of 2010

January 1= international
Family day.
January 10 =
World laughter day.
February 21=
Mothertongue day.
March 8= womens' day.
March 22=
World water day
March 24= international tuberculosis day.
April1=fools' day
April 23=
Books day, copyrights day.