Monday, June 28, 2010


1. We all know that the FIFA World Cup theme song was sung by Shakira. In which country was she born?
Ans: Colombia

2. What is the official name of the ball used in FIFA world Cup 2010?

Ans: Jabulani

3. What is the theme of the year of biodiversity?
Ans: “Many Species,One planet , One future”

4. In which country would you find the musical instrument Vuvuzela?

Ans: South Africa

5. India has been ranked as a “Tier II watch list” country in the 2010 Trafficking in Persons(TIP) report stating that the country do not fully comply with the TVPA minimum standards. What does TVPA stand for?
Ans: Trafficking Victims Protection Act
6. Who is re-elected to the post of president of Swimming Federation of India (SFI)?
Ans: Digamber V. Kamat (Goa Chief Minister)
7. Recent researches suggest that the AIDS fighting antiretroviral drug combination given to pregnant and breastfeeding women can prevent vertical HIV transmission (Transmission to infants). HAART is a term very much related in this context. Expand HAART.
Ans: Highly Active Antiretroviral Therapy
8. Which part of the body is used by Harbour Seal to track fishes?
Ans: Whiskers
9. The Portuguese Nobel laureate who wrote the famous book ‘The Blind’ passed away recently. He was a member of the Portuguese Communist Party. He was honoured with the pinnacle of literature ‘The Nobel prize’ in 1998. Name him.
Ans: Jose Saramago
10. Japanese researchers created a baby robot with 600 sensors attached around its body to stimulate the behaviour and development of a real infant. Name it.
Ans: Noby (Nine month Old Baby)
11. In which place would you find the ‘Jawara’ people
ans: Andaman
12. Who was honoured with the inaugural Classical Tamil Award instituted by the Tamil Nadu government?
Ans: Asko Parpola

Works: Corpus of Indus Seals and Inscriptions, his magnum opus is Deciphering the Indus Script.

13. Which single celled organism has the major role in causing deaths due to malarial infection?
Ans: Plasmodium Falciparum
14. Who wrote the controversial The Gospel according to Jesus Christ which was denied the acknowledgement for an award in Portugal? This incident led to the exile of the author.

Ans: Jose Saramago

15. June 20 is celebrated as?
Ans:World Refugees Day across the globe.
16. Who wrote the book Jewish Portraits, Indian frames
ans: Joel Silliman
17.The year 2010 is declared as what by UNO?
Ans: Year of Biodiversity

Readers' Question
How do you know Tricolore, Fevernova and Teamgiest?

Wednesday, June 23, 2010


1.What is the name of the national soccer team of South Africa?
Ans: Bafana Bafana

2.How many of the eleven official languages are there in the national anthem of South Africa?
Ans: 5

3.The national anthem of South Africa was formed by merging the national anthem under white minority rule (ended in 1994) and the one followed by most blacks. Name those anthems.
Ans: Die Stem(The voice of south Africa) and Nkosi Sikelel’I Africa( God Bless Africa) respectively. Merged in 1997.

4.Injuries can assault the dreams of thousands of soccer fans across and outside the countries. The captain of which team is Didier Drogba who fractures his forearm but got the consent of FIFA toplay the match
Ans: Ivory Coast

5.What is the name of the English soccer team captain whose participation is uncertain due to the injury that made him hobble in crutches?
Ans: Rio Ferdinand

6.Rafael Nadal outplayed Robin Soderling to osculate the French open cup few days ago. Nadal is a Spanish seed. To which country Robin Soderling belong?
Ans: Sweden

7.Who is elected to succeed Yukio Hatoyama as the Prime minister (Premier) of Japan?
Ans: Naota Kan

8.Which event’s 21st anniversary was observed quietly by Chinese activists and the parents of the victims of this event in Beijing on June 4?
Ans: Tiananmen Square event took place in 4 June 1989.
Hundreds of students and citizen were killed near the square as a result of the Communist government’s order to suppress the protestors that led to an open fire.

Tiananmen Mothers is an organization that remonstrates against the government for this homicide.

Media is restricted from discussing this topic.

Search results for the terms Tiananmen Square and June 4 are highly censored in China.

Protestors use March 35 to indicate June 4 in websites because that avoids censoring.

9.Who was the head of the Union Carbide company when the Bhopal Gas tragedy took place on 2 -3 December 1984?
Ans: Warren Anderson

10.What is the name of the former head of the Union Carbide India Company who was awarded 2 year jail for homicide by negligence in the Bhopal gas tragedy case?
Ans: Keshub Mahendra

Saturday, June 5, 2010


1.Laila is the cyclone that caused destruction in the coasts of Andhra Pradesh.What is the name proposed for the next cyclone?
ans: Bandhu

2. Britain elected its new head and it is David Cameroon the new prime minister of Britain. To which party does he belong?
ans: Conservative party

3.Who is the new prime minister of Nigeria?
ans: Goodluck Jonathan

4. ATM founder John Sheperd Baren dead, but the controversy never ends. Which person claims the credit of inventing ATM
ans:James Goodfellow

5.Who was awarded with the lost booker prize and for which work?
ans:J.G.Farrel for the book ‘troubles’

******READERS' QUESTION*************

6.How are green point,nelson Mandela bay, royal bofokeng and ellis park famous?


7. Which famous game celebrates its 30th birthday?
Ans: Pac-Man

8. Which person from Korea is dignified with securing the topmost IQ in the world?
ans:Kim Yung Yong (IQ=210)

9. Who wrote the book ‘The God delusion’
Ans: Richard Dawkins

10. Present CM of chhatisgarh
ans: Dr. Raman Singh

11. Jessie Jackson was an inspirational SPEAKER who spoke for which politician?
ans: Obama

12. Which famous footballer holds the record of lifting the FIFA world cup both as a captain and as a coach for the first and only time?

Ans: France Beckerboven

13. The president of Germany says he quits repenting on his controversial comment to a media person’s question. Name this leader who is a strong support of the chancellor Angela Marchel?
Ans: Host Choler

14. From which constituency was former Indian cricket captain Mohammed Azzarudeen elected as an MP?
ans: Moradabad,UP