Saturday, October 9, 2010

CURRENT AFFAIRS QUIZ AUGUST 2010 SIXTH EDITION

"A rare blend of tennis and beauty"


1.     Which tennis beauty has been United Nations Development Project Goodwill Ambassador, concerned specifically with the Chernobyl Recovery and Development Programme since 2007?
Ans: Maria Sharapova

2.     Who is the first person in history to walk to both north and South Pole?
Ans: Robert Swan (British Explorer)

3.     Which country did China overtake to become the second largest economic power in the world?
Ans: Japan

4.     Skoda is the car making company of which country?


Ans: Czech Republic

5.     German car maker Mercedes-Benz launched a new E-class in India; a four seater priced at Rs. 64.50 lakh. What is the name given to this luxury car which is equipped with ‘Air Cap’ and has 272 hp of power?
Ans: Cabriolet

6.     Who is the chief executive of the UK based oil major ‘Cairn Energy’?
Ans: Bill Gammell

7.      This former Israeli soldier had to change her Facebook privacy settings because she posted pictures of herself on duty posing next to handcuffed, blindfolded Palestinians that provoked outrage?
Ans: Eden Abergil

8.     Farmers came out with strong protest in UP against the new Expressway project saying that it would adversely affect the eco-system. This project was earlier known as Taj project. What is the present name of this project which evoked wide violence in its provinces?
Ans: Yamuna Expressway Project

9.     Who is the chairman of the Nalanda Mento Group (NMG) that is awaiting a resurrection of its ancient glories after being approved in the parliament?
Ans: Amartya Sen (Nobel laureate Economics)

10.Which country launched Vanguard 2010 a major air defense exercise along its eastern coast in order tosecure its territories and improve communication between different military regions?
Ans: China

11.World’s highest railway line was opened in July 2006. Which places are connected by this line running at an altitude of 5000 metres?
Ans: Qinghai province (China) to Lhasa (Tibet)

12.Who is the new Chief Election commissioner of India?
Ans: S.Y.Quraishi

13.The opposition parties are making a row over the AFSPA bill in the parliament saying that the bill will give undesirable freedom to the soldiers in the Kashmir valley. Expand AFSPA:
Ans: Armed Forces Special Powers Act

14.Which Haitian American hip-hop singer plans to seek the presidency of the earthquake battered country?
Ans: Wyclef Jean

15.Which country recently conducted a vote for approval of its new constitution that curtails the power of an imperial style presidency and paves the way for much needed reforms in the country?
Ans: Kenya

16.Who is the president of Kenya?
Ans: Mwai Kibaki

17.In which museum at Times square(New York) would you find the black suited wax statue of Shah Rukh Khan?


Ans: Madame Tussads

18. Who is the president of Bolivia?
Ans: Evo Morales

19.Japan’s PM, Naoto Kan and his cabinet recently shunned a visit to a war shrine that bears the memoirs of the second world war on the 65th anniversary of the end of the former.What is the name of the shrine?


Ans: Yasukuni War Shrine,Tokyo

20.Who is the president of Tajikistan?
Ans: Emomali Rakhmon

21.Who was honoured with the outstanding parliamentarian award of 2009? Ans:Murali Manohar Joshi (BJP),
Mohan Singh of SP(2008),
Priya Ranjan Dasmunsi(2007).

1 comment:

MIKE said...

Nice Post on a Excellent Blog Portal.

My Friends if you are searching Latest Magazine like Pratiyogita Darpan, Succes Mirror, Career 360 and Other So many. All are Free on a Click .
Just Click and Read

Thanks

Best of LUCK